7 tips voor een gezonde lunch met collega’s

Als HR medewerker/manager of leidinggevende ken je het misschien wel. Samen lunchen met collega’s is niet vanzelfsprekend. Wat je veel hoort op de werkvloer als het gaat om samen te lunchen: Lunchen met collega’s, waarom zou je dat doen? Wat is daar nou leuk aan, ik zit de hele dag al met ze samen?

Uit eigen ervaring weet ik dat het knap lastig kan zijn om collega’s te motiveren om samen te lunchen. Niet alleen met elkaar maar ook nog eens op hetzelfde tijdstip. Nou ja je kent de reacties wel die je dan terugkrijgt, “ik heb mijn boterhammen al op”, “ik moet nog even wat afmaken”, “ik moet over 2 uur al weg dus ik ga nog even door”. Laat je vooral niet ontmoedigen door deze reacties. Want samen lunchen werkt!

Lunchen met collega’s, waarom WEL?

Waarom is het nou belangrijk om WEL achter je computer vandaan te komen om samen te lunchen. Eén van de redenen. Je onderlinge band als collega’s wordt versterkt. En nee, je collega hoeft niet je beste vriend te worden. Maar je werkt wel met elkaar samen en dan is het belangrijk dat je elkaar wat beter kent. Ook krijg je contact met interessante collega’s die je eerder nauwelijks of nooit sprak. Het versterkt je imago. Hoezo je imago, je hoeft toch geen BN’er te worden? Dat hoeft niet maar het helpt wel als collega’s je persoonlijk wat beter kennen. Dan weten ze wat ze aan je hebben, wat je interesses zijn, maar ook waar jouw krachten liggen. Wie weet komt het later nog eens van pas.

Samen lunchen is gezond

En niet geheel onbelangrijk samen lunchen is gezond voor je. Als voedingsdeskundige kan ik zeker beamen dat tijd nemen voor de lunch vele malen gezonder voor je is dan je brood op te eten achter je computer. Als je bezig bent met je eten en tijd neemt voor een lunch, eet je langzamer. En je kauwt beter wat zorgt voor een betere vertering. Ook is het bewezen dat je door gedachteloos je eten naar binnen te werken achter een computer, je meer en ongezonder eet.

Niet alleen is samen lunchen dus gezellig en goed voor je gezondheid maar het leidt ook tot betere werk- en groep prestaties volgens een recent onderzoek. Dus hoeveel meer redenen moet je nog hebben om wel samen te lunchen??

Lees mijn 7 tips

Maar hoe zorg je er nu voor dat je je collega’s inspireert en motiveert om samen te gaan lunchen? Lees dan mijn 7 tips hieronder.

1. Lunch buiten kantoor

In de ruimte lunchen waar je ook werkt is niet verstandig. Het is belangrijk om even uit de werkmodus te komen en niet meer tegen die computerschermen hoeft aan te kijken. Het is ook goed om even in beweging te komen om ergens anders te gaan lunchen. Bij mooi weer is buiten lunchen natuurlijk ideaal. Heb je een leuke plek buiten waar je met z’n allen kan zitten? Doe het dan vooral daar. De buitenlucht zorgt voor zuurstof en nieuwe ideeën, gespreksonderwerpen en er even uit zijn.

Lunchen kan aan een lange tafel waar iedereen op een vaste plek zit, maar je kan natuurlijk ook wat statafels regelen en er een buffetvorm van maken. De voordelen van aan tafel lunchen zijn natuurlijk vooral praktisch, je kunt zitten, makkelijk je eten opeten met mes en vork of je boterhammen smeren. Toch zijn er ook nadelen. Je komt net van je zittende werkplek, dus beweging en een andere houding is goed voor je lichaam.

Staand lunchen; de voordelen

Vaak kiezen mensen er voor om naast diegene te gaan zitten die ze al kennen, waardoor je dus vooral gesprekken met dezelfde mensen voert. Ook is een lange tafel vaak een belemmering om mensen die aan het andere eind zitten even te spreken. Staand lunchen kan ook!. Staan is goed voor je lichaam. Je bloed kan goed door je lichaam stromen. Je gebruikt andere spieren. En je wordt er actiever van. Ook kan je bij staand eten meerdere collega’s spreken en een beetje rondlopen. Zoals je merkt gaat mijn voorkeur uit naar staand lunchen😉 Maar als zittend lunchen beter past bij jouw werknemers en jouw idee voor de lunch, kies dan vooral de vorm die het beste past. Het gaat er immers om het samen lunchen.

2. Neem voldoende tijd

Tijd, tijd, tijd. We maken ons altijd zo druk om de tijd. Geen tijd voor je hobby, of veel te veel tijd kwijt met in de file staan. Als we iets willen, kunnen we daar tijd voor vrijmaken! Realiseer je dat je collega’s net als jij bomvol met werk zitten en geen tijd over hebben.

Toch moet iedereen lunchen en kunnen ze daar best even wat tijd voor vrij maken. Zorg ervoor dat je de lunch plant op een tijdstip wanneer de meeste collega’s gaan lunchen. Standaard duurt een lunch een half uur. Maar als het de eerste keer is dat je de lunch op deze manier organiseert, en ook er om gaat om andere te leren kennen, kun je daar best wat meer tijd voor inplannen. Hebben je collega’s ook meteen genetwerkt😉. Zorg ervoor dat je lunch niet langer dan een uur duurt. Nog langer geeft het risico dat mensen het niet in hun agenda gepast krijgen. En je wilt natuurlijk wel dat zoveel mogelijk collega’s mee lunchen.

3. Maak de lunch gezond en aantrekkelijk

Als eerste is het belangrijk om de lunch die je gaat organiseren aan te kondigen. Om je collega’s hiervoor enthousiast te maken zorg je ervoor dat er een flitsende uitnodiging komt. Verzin een thema. Bijvoorbeeld de ‘neem wat mee van thuis lunch’ of een Italiaanse lunch. Kleed de lunch zo aan dat niemand deze wil missen. Vraag aan collega’s die net als jij enthousiast zijn om mee te denken en de uitnodiging te verspreiden. Als je er voor kiest om iedereen wat mee te laten nemen, vind je hier leuke ideeën voor een gezonde lunch. Je kan natuurlijk ook de lunch laten bezorgen. Dan hoeft iedereen alleen aan te sluiten. Wel zo makkelijk, maar minder persoonlijk naar mijn idee.

De oplossing voor volle agenda’s

Jijzelf en je collega’s hebben drukke agenda’s vol met afspraken. Zorg er daarom voor dat je ruim van te voren de uitnodiging verstuurt. Mijn ervaring is dat 3 weken van te voren voldoende is. Als je de uitnodiging maanden van te voren stuurt  is iedereen het alweer vergeten😉. Bedenk op welke dag de meeste collega’s aanwezig zijn. Het leukst is als veel mensen kunnen.

Vergaderverzoek

Om te zorgen dat je weet wie er bij zijn, kun je de uitnodiging als een vergaderverzoek versturen. Zo kan iedere collega deze accepteren of weigeren. Geef in dit vergaderverzoek ook aan dat iedereen verwacht wordt er bij te zijn tenzij er  een goede reden is om er niet bij te zijn. Stuur de collega’s die niet gereageerd hebben een reminder, maximaal 1 week van te voren.

De flitsende uitnodiging is klaar en verzonden maar dat betekent niet dat je nu achterover kan leunen. Blijf de collega’s enthousiast maken en aansporen. Laat mensen hun eigen inspiratie en ideeën inbrengen. Maak de vele voordelen van samen lunchen kenbaar (zie hierboven).

4. Motiveer je collega

Je kent ze wel, die collega’s die geen tijd kunnen of willen vrij maken om samen te lunchen. Probeer met deze collega’s nog een keer het gesprek aan te gaan. En luister ook naar hun bezwaren en opmerkingen . Misschien kun je er iets mee.

Als iemand zich gehoord voelt, zal hij of zij veel sneller geneigd zijn om naar jouw ideeën te luisteren. Meer weten over de do’s en dont’s om medewerkers te motiveren? Lees dan dit artikel. Collega’s die wel enthousiast zijn en dit ook willen uitdragen vraag je om als ambassadeur te fungeren. Hoe meer mensen dit een leuk idee vinden. Hoe sneller anderen hierbij aanhaken.

5. Geniet van de lunch

Het is zover 😊! Alle voorbereidingen zijn getroffen, alle collega’s uitgenodigd en aangespoord. Tijd voor de lunch zelf. Probeer als HR manager of leidinggevende ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Niets is er vervelender als mensen binnenkomen en alleen gaan zitten of voor zich uit staan te kijken. Probeer hier een beetje in te middelen ga ook weer niet te veel sturen. Het moet een ontspannen en gezellige lunch zijn. Als er een thema aan de lunch gekoppeld is, is het natuurlijk leuk om dit vooraf nog even te benoemen als iedereen er is.

6. Vraag je collega’s om feedback

De lunch loopt ten einde en je bent erg benieuwd wat collega’s er van vonden. Je kan vooraf iedereen vragen om een evaluatiebriefje in te vullen. Maar je kan ook wat creatiever (lees minder saai) te werk gaan, door iedere collega 3 smileys te geven. Vraag hen wat ze van de lunch vonden en laat ze de smiley in een bak doen die het beste bij hun gevoel past. Op de achterkant van de smiley kunnen ze ook nog een opmerking of tip voor de volgende keer zetten.

7. Maak een gewoonte van samen lunchen

Zoo het zit erop! Tijd om even bij te komen als organisatie. Inmiddels heb je een idee gekregen wat je collega’s er van vonden. Probeer de opmerkingen en tips mee te nemen voor een volgende keer. Het zou natuurlijk leuk zijn als je van de gezamenlijke lunch iets structureels kan maken. Samen lunchen is natuurlijk goed om dagelijks te doen. Maar als jouw collega’s dit niet gewend zijn is dat misschien wat veel. Probeer dan in ieder geval  om minstens 1 keer per week samen te lunchen. Ook is het leuk om 1 keer per maand een themalunch te doen met de hele afdeling. Wat wordt het volgende maand “de sprankelende zomerlunch”?!

sprankelende zomerlunch

Hulp nodig?

Ik hoop dat je wat aan mijn 7 blogtips voor een gezonde lunch met collega’s hebt gehad. Heb je aanvullende tips laat het me dan vooral weten!

Heb je hulp nodig om een werkomgeving te creëren waarin gezonde keuzes gewaardeerd en aangemoedigd worden? Of wil je meer weten over hoe je gezonder en bewuster met je collega’s aan de slag kan? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met je mee.

5 reacties op “7 tips voor een gezonde lunch met collega’s”

  1. Hoi Lisa,
    Ziet er aantrekkelijk uit. Je bent de 2e in de familie die gezond eten een boost geeft.
    Ik lunch nooit achter mijn PC
    Veel succes met je bedrijf
    Gr Els Damen

  2. Leuke blog! Ik was met mijn collega’s ook altijd opzoek naar een goede manier van lunchen. Het schiet er nog wel eens bij in. We hebben afgesproken in ieder geval vrijdag samen te lunchen, dan bestellen we altijd lunch bij https://www.lunch.nl. We kunnen elkaar dan echt even motiveren van de werkplek af te gaan. Als ik thuis lunch bestel ik ook wel eens, toch fijn als je niet in je pauze tijd ook nog je eten moet klaar maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *