Waarom je ontbijt je werkdag een boost geeft?!

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag wordt vaak beweerd, maar is dat ook echt zo? Ik ben er van overtuigd dat het ontbijt een hele belangrijke maaltijd is. Wat niet betekent dat andere maaltijden minder belangrijk zijn. Toch is een goed begin het halve werk. Een goede start van de dag begint met het ontbijt. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je lichaam goed kan gebruiken na een nacht in ruststand. De spijsvertering gaat aan waardoor je darmen aan het werk worden gezet.

Waarom is een goed ontbijt essentieel?

Een goede start van de (werk)dag is essentieel om de dag een boost te geven. Tijd nemen in de ochtend voor je ontbijt is belangrijk omdat je aandacht besteedt aan eten. Maar waarom is ontbijten nou zo belangrijk? Je lichaam is er op gemaakt om gedurende de dag meer energie te verbruiken dan in de avond. Dit betekent dat je in de ochtend en middag meer voeding nodig hebt dan in de avond. Je verbrandt overdag namelijk meer calorieën. Daar komt het gezegde ook vandaan: ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. In vele andere landen zie je daarom ook nog dat de hoofdmaaltijd de lunch is en dat met het avondeten de restjes op gegeten worden.

Even terug naar het ontbijt. Een ontbijt zorgt ervoor dat je je goed kan concentreren op het werk en geeft je werkdag een boost. Een goed ontbijt brengt ook je darmen lekker in beweging. Wie ontbijt, krijgt veel gemakkelijker alle voedingsstoffen binnen die dagelijks nodig zijn. Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Mensen die ontbijten krijgen meer vitamines en mineralen binnen. Zij snacken minder en komen dichter in de buurt van de aanbevelingen van voedingsdeskundigen voor vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Onderzoek naar ontbijt en chronische ziektes

Uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal of  the American college of cardiology bleek dat mensen die niet ontbijten 89% meer kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan mensen die wel ontbijten. Het onderzoek is uitgevoerd onder 6.500 proefpersonen tussen de 40 en 75 jaar. De proefpersonen werden gedurende 19 jaar gevolgd. Bovendien werd het niet ontbijten, ook in verband gebracht met een verhoogde kans op obesitas, te hoge cholesterolwaarden, een verhoogde bloeddruk en diabetes type 2. Een kanttekening bij dit onderzoek is wel dat er rekening gehouden dient te worden met andere factoren die een rol spelen. Leefstijlfactoren zoals BMI, sociaal economische status, en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn meegenomen in het onderzoek. Wat niet is uitgevraagd is wat iemand voor het ontbijt nuttigt en of dit over de jaren is veranderd. Het is dan ook moeilijk om aan te duiden wat de oorzaak en wat het gevolg is in dit verband. Aanvullend onderzoek is nodig om deze resultaten te kunnen bevestigen.

Maar toch zeker iets om in je achterhoofd te houden!

Wat zit er in een goed ontbijt?

Een goed ontbijt bestaat onder andere uit volkoren en zuivelproducten. Je dag begint goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf , jazeker die werkt nog steeds. Het ontbijt bevat gemiddeld ongeveer 300 à 400 kcal. Dat komt bijvoorbeeld neer op 2 volkoren boterhammen met kaas en een glas melk of een schaaltje halfvolle yoghurt met muesli met noten en een glas jus d’orange.

Een aantal aanraders voor een goed ontbijt:

  • Volkorenboterhammen zitten vol met vezels. Besmeer je ze ook nog eens met halvarine dan krijg je ook goede vetten en vitamine A, D en E binnen. Je kan bijvoorbeeld je boterham beleggen met 30+ kaas, huttenkase, pindakaas of zuivelspread.
  • Magere of halfvolle zuivel, zoals een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Of een bakje magere of halfvolle yoghurt.
  • Magere of halfvolle zuivel met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli. Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten. Het beste kun je een variant kiezen zonder toegevoegd zout en niet te veel toegevoegd suiker. Fruit, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los.

Ben je niet zo’n ontbijter?

Het kan natuurlijk dat je niet van ontbijten houdt en dat je moeite hebt om sowieso iets naar binnen te krijgen in de ochtend. Onthou dan dat het ook een kwestie van gewenning is en je zult merken dat je veel energieker bent na een goed ontbijt.

Tips om wel te ontbijten:

  • Probeer tijd te maken om te ontbijten. Een kwartiertje eerder opstaan kan helpen zodat je rustig kunt ontbijten.
  • Het kan ook zijn dat je ‘s ochtends moeite hebt om eten naar binnen te krijgen. Probeer dan te beginnen met producten zoals yoghurt die je makkelijk naar binnen kan lepelen of een stuk fruit.
  • Als je eenmaal gewend bent om te eten in de ochtend kun je wat muesli in je yoghurt doen of zelfs overgaan op een volkoren boterham. Echt, het werkt ook voor jou!

Hoe laat eet je je ontbijt?

Dat hangt natuurlijk af hoe laat je opstaat en jouw werkdag begint. Het is goed om tijd te nemen voor het ontbijt zodat je rustig kunt eten en daadwerkelijk proeft wat je eet. Sommige mensen vinden het prettig dat het ontbijt even kan zakken voordat ze op de fiets of in de auto springen.

Het is niet zo zeer belangrijk hoe laat je ontbijt als je maar tijd neemt voor je ontbijt. Het is immers ook een rustmomentje voor alle hectiek van de dag begint.

Een goed ontbijt en productiever werken?

Het is wetenschappelijk bewezen dat het ontbijt een positief effect heeft op je brein, met name op je geheugen. Ook zijn er studies die een positief effect van het ontbijt op je concentratie vermogen en productiviteit laten zien. Alleen blijven deze onderzoeken schaars en zijn er ook onderzoeken die dit verband niet laten zien.

Het is natuurlijk wel zo dat je lichaam en brein energie nodig hebben om goed te kunnen functioneren en dus productiever te kunnen zijn. Je bloedsuikerspiegel is na een nacht gedaald waardoor je lichaam behoefte heeft aan nieuwe energie. Voeding is de brandstof van je lichaam en brein, je moet even bijtanken. Je auto start ‘s ochtends ook niet als er geen brandstof in zit! Als je bloedsuikerspiegel laag blijft kun je hoofdpijn krijgen, een weeïg gevoel en een slecht humeur. Dat wil je natuurlijk niet als je werkdag nog moet beginnen!

Wat betekent een goed ontbijt voor de rest van de werkdag?

Met het ontbijt breng je je spijsvertering op gang waardoor je lichamelijke processen aangezet worden. Je darmen gaan werken, je voelt je energieker doordat je bloeksuikerspiegel wat stijgt.

Een goed ontbijt zorgt niet alleen voor een goed humeur maar je start de dag vol energie!

Hoe kun je als werkgever zorgen dat jouw werknemers goed ontbijten?

Als werkgever heb je natuurlijk baat bij gezonde werknemers die vol energie zitten en productief zijn. Je kan je werknemers dan ook wijzen op de effecten van een goed ontbijt en daar iedereen in aanmoedigen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er eens in de maand een bedrijfsontbijt gehouden wordt. Hiermee laat je je werknemers ook meteen kennismaken met een goed ontbijt. Het zijn dan niet alleen woorden maar ook daden! Samen ontbijten is niet alleen goed voor de gezondheid, ook de werksfeer heeft er veel baat bij. Goed om je je collega’s eens in een andere setting mee te maken.

Mijn ultieme doel is ook om net als het Nationaal schoolontbijt een Nationaal ontbijt op het werk te organiseren. Een week waarin alle werknemers van bedrijven en organisaties in Nederland gezamenlijk gaan ontbijten.

Ben jij ook voor het Nationaal ontbijt op je werk? Laat het me weten! Ik denk en help graag mee om dit bij jouw organisatie tot een succes te maken!

Vragen of advies nodig hoe je als werkgever kan bijdragen aan de vitaliteit van jouw werknemers? Aarzel dan niet en neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *