Stoptober voorbij en nu: Blijf je werknemers stimuleren om te stoppen met roken als werkgever!

Roken is allang niet meer gebruikelijk. Toch rookt nog 22% van de Nederlanders. Gelukkig neemt het aantal rokende Nederlanders langzaam af over de jaren maar het is nog lang niet vanzelfsprekend om niet te roken. Voor werkgevers lopen de kosten dan ook nog hoog op voor rokende werknemers, € 4500 per jaar per werknemer blijkt uit een onderzoek van College of Public Health & Moritz College of Law, onderdeel van de Ohio State University uit 2016. Deze kosten zitten hem vooral in het verlies van productiviteit door rookpauzes, een hoger ziekteverzuim en presenteisme (een werknemer die ondanks fysieke of psychische gezondheidsproblemen blijft werken, terwijl diegene thuis zou moeten zijn). Presenteisme zorgt ervoor dat iemand zijn gezondheidsproblemen onvoldoende aanpakt om goed te kunnen herstellen. Dit betekent dat deze gezondheidsproblemen blijven bestaan en uiteindelijk tot langdurig verzuim kunnen leiden.

Wat kun je als werkgever doen om roken te ontmoedigen?

In eerste instantie is het essentieel om in het beleid op te nemen wat je doel is als werkgever, welk resultaat je wilt behalen en hoe je dit resultaat wilt gaan halen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je eind 2020 een rookvrije organisatie wilt zijn. Het is van belang dat achter dit doel een integraal plan ligt om dit resultaat ook daadwerkelijk te kunnen behalen. Hierbij kan het 8 stappenplan van Rookvrijookjij voor een rookvrije organisatie je helpen.

Een aantal ideeën om roken op het werk te ontmoedigen:

  • Beperk of haal de rookplekken weg binnen en op het terrein van jouw organisatie
  • Sta alleen rookpauzes toe in eigen tijd van de werknemer mits dit goed is gecommuniceerd. Dus voer dit niet in van één op de andere dag maar neem je werknemers hierin mee.
  • Biedt informatiemateriaal over stoppen met roken cursussen/trainingen. Je zou zelfs als werkgever aan kunnen bieden dat werknemers gedeeltelijk of geheel onder werktijd een stoppen met roken training kunnen volgen. Veelal worden stoppen met roken trainingen ook vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Besteedt regelmatig aandacht in de werknemersnieuwsbrief aan de voordelen van stoppen met roken. Benoem ook de successen en de vorderingen. Positieve aandacht werkt namelijk veel motiverender dan negatieve aandacht.

Al deze voorbeelden werken natuurlijk alleen als er goede communicatie is met werknemers. Het helpt niet om van de een op de andere dag te communiceren dat er geen rookplekken meer zijn. Het is van belang om het positief naar werknemers te brengen en dat ze de tijd hebben om hier aan te wennen.

Hulp nodig?

Stoppen met roken levert een enorme gezondheidswinst op. Als werkgever levert dit je dan ook direct winst op in productiviteit en minder verzuim. Zou je een goed stoppen met rokenbeleid binnen jouw organisatie willen opzetten? Maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Bel of mail me dan voor een kennismaking.

Als je meer wilt weten over hoe ik je kan helpen met het bevorderen van een gezonde leefstijl van werknemers? Stuur me een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *