Het goede voorbeeld geven als werkgever? Ga voor de alcoholvrije kerstborrel

Het einde van het jaar nadert, heb jij al een kerstborrel gepland staan voor je werknemers? Ieder jaar is er weer veel te doen om kerstborrels op het werk. Staan ze niet bekend om de borrels waarbij iedereen ladderzat naar huis gaat? Want ja drinken op de kosten van de baas is wel erg verleidelijk. Een drankje op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad maar hoe zorg je er voor dat het een leuke kerstborrel is zonder dronken mensen die de sfeer verpesten. Kies voor de alcoholvrije kerstborrel! En nu denk je vast, super suf dat wilt toch niemand? Toch zal je verbaasd zijn dat veel mensen het prettig vinden om geen dronken collega’s om zich heen te hebben.

No alt text provided for this image

Een alcoholvrije borrel kan ook echt net zo leuk zijn door het aanbieden van lekkere drankjes, zoals mocktails, alcohol vrije speciaalbiertjes en alcoholvrije bubbels. Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid maar zonder alcohol kun je het net zo gezellig maken. Het is maar hoe je de borrel insteekt.

Voordelen van een alcoholvrije kerstborrel

  • Geen dronken werknemers die grenzen overschrijden
  • Je stoot niemand tegen het hoofd die geen alcohol wilt vanuit bijvoorbeeld (geloofs)overtuiging
  • Geen sociale druk om toch maar dat biertje of wijntje te nemen
  • Iedereen kan veilig met de auto/fiets naar huis
  • Een goed moment om als werkgever te laten zien dat alcohol op het werk niet gewenst wordt
  • Last but not least: Beter voor de gezondheid!

Mensen drinken vaak alcohol om wat losser te worden en makkelijker gesprekken te kunnen voeren. Als je de kerstborrel op een manier insteekt waarbij iedereen interactief kan meedoen met bijvoorbeeld activiteiten zullen de gesprekken vanzelf volgen en heb je geen alcohol nodig.

4 ingrediënten voor een geslaagde alcoholvrije kerstborrel

1.     Werknemers betrokken laten zijn

Kerst draait om saamhorigheid en gezelligheid dus waarom begint dat al niet bij de organisatie van de kerstborrel. Vraag collega’s om input voor de kerstborrel en laat ze meedenken en mee organiseren. Zo zorg je niet alleen voor verbinding tussen collega’s maar ook voor een kerstborrel die aansluit bij de wensen van de werknemers. Zorg als hr medewerker of secretaresse er wel voor dat er kaders zijn waar binnen de kerstborrel mag vallen. Is er altijd een vast onderdeel die de werkgever bij de kerstborrel wilt terug laten komen? Maak er een kerstborrel van waar werkgever en werknemer blij van worden. Het is dus belangrijk dat je hiermee op tijd begint want voor je het weet is het al kerst!

No alt text provided for this image

2.     Een goede locatie en een leuk thema

Het kiezen van een locatie is misschien nog wel het lastigste. Kies een locatie waar een fijne en ontspannen sfeer hangt, dit kan binnen het bedrijf zijn, maar misschien nog wel prettiger op een hele andere locatie. Zorg dat er voldoende mensen in kunnen maar ook weer niet zo’n grote zaal waarbij er veel lege ruimtes zijn. Dus stem je locatie goed af op het verwachte aantal mensen. Het hangt natuurlijk af of je het bij een borrel wilt laten of dat je ook een diner aanbiedt. Dan is het prettig dat mensen ook kunnen zitten om te eten. Het is natuurlijk leuk om een thema aan de kerstborrel te hangen waar mensen enthousiast van worden zoals glitter en glamour, winter wonderland of Great Gatsby.

No alt text provided for this image

3.     Aantrekkelijke drankjes en hapjes

Ga je voor die alcohol vrije kerstborrel, kies dan een cateraar die leuke en lekkere alcoholvrije drankjes kunnen bereiden. Leg de nadruk vooral op hoe het drankje en hapje eruit zien (daar zijn wij als mensen erg gevoelig voor). Kleine gezonde hapjes die lekker zijn en er mooi uit zien zijn er tegenwoordig in overvloed!

No alt text provided for this image

4.     Interactieve activiteit tijdens borrel

Om te zorgen dat collega’s elkaar ontmoeten die elkaar anders niet spreken kun je denken aan een leuke activiteit tijdens de borrel. Activiteiten zorgen voor verbinding en het gevoel van samen zijn. Ga met zijn allen bijvoorbeeld een leuke pubquiz doen waarin je in teams kan werken. Het is dan niet alleen gezellig maar het zorgt ook nog eens voor een goede teamspirit en een dosis humor. Als je werknemers betrekt in het meedenken kun je hier natuurlijk goed over brainstormen en dan komen vast de leukste ideeën naar voren. Ook kan het leuk zijn om tijdens de speech waarin de directeur wat verteld, ook werknemers aan het woord te laten die zijn/haar succesverhaal, talent, of een leuke hobby willen delen.

Wees creatief dan is er veel mogelijk! Zie de kerstborrel niet als een verplicht onderdeel maar een mooi moment om met elkaar te verbinden, elkaar te zien, te horen en te waarderen. Dankbaar zijn voor al het moois wat je samen hebt bereikt en komend jaar wilt gaan bereiken!

No alt text provided for this image

Gebruik de kerstborrel als voorbeeld

Het is ook een mooi moment om als werkgever/management team te laten zien dat je oog hebt voor de gezondheid van de werknemer. Dat alcoholvrij de standaard moet worden en dat deze kerstborrel dient als aanzet voor de rest van het jaar waarbij alcohol op de werkvloer niet wenselijk is.

Inzetten op fittere en blije werknemers in 2020?

Heb je interesse om eens te sparren over een betere werksfeer, fittere en blijere werknemers. Wil je werknemers inspireren met een workshop over de effecten van alcohol en hoe alcohol het werken kan beïnvloeden? Neem dan even contact met me op.

No alt text provided for this image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *