Minder zitten tijdens je werkdag, hoe doe je dat?

Lang zitten is het nieuwe roken wordt ook wel beweerd. Hoe belangrijk is het om niet te veel te zitten gedurende de dag? Gemiddeld zitten wij Nederlanders zo’n 9 uur per dag. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten hebben gemiddeld een 18% hogere kans om eerder dood te gaan ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Ook heb je een hogere kans op hart en vaatziekten. We zijn als Nederlanders kampioen zitten in vergelijking tot andere Europeanen.

Het wordt tijd om te gaan staan! Dus als je dit leest, sta dan even op maar lees natuurlijk wel met nieuwe energie verder!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een verhoogde kans om eerder dood te gaan, tja je hoort mensen vaak zeggen, dat zal allemaal wel, want waar gaan we tegenwoordig niet eerder dood aan? Maar wat merk je nu direct zelf als je de hele dag zit? Je herkent het wel dat je een tijd zit en je het onwijs koud krijgt, je spieren gaan vastzitten, je krijgt pijn aan je nek, schouders en rug en je concentratie zakt weg. Hier kan je dus zelf wat aan doen!

Korte termijn effecten van staan

Door te gaan staan maak je het je bloedsomloop veel makkelijker. Hierdoor worden alle delen van je lichaam beter doorbloed en zal je veel minder klachten krijgen. Door je houding te veranderen van zitten naar staan zorg je er ook voor dat je weer nieuwe energie krijgt door een actieve houding, je concentratie wordt beter, je traint meteen andere spieren en je stress niveau daalt. Dus genoeg redenen om eens wat vaker op te staan!

Het is bewezen dat een zit-stabureau de zittijd vermindert op het werk met maar liefst 80 minuten tot ruim 2 uur!

Maar hoe werkt een zit-sta bureau? Wat zijn de mogelijkheden en de ervaring? En wat zijn andere mogelijkheden om staan te bevorderen? Lees snel verder over het zit-sta bureau.

Zit-sta bureau mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden voor een zit-sta bureau. Je hebt een laag bureau wat je kan verstellen met een elektrische knop of hendel naar je gewenste hoogte. Dit bureau is eenvoudig omhoog en naar beneden in te stellen. Zo kan je laptop of desktop mooi blijven staan en kun je je spullen laten liggen. Dit bureau is een vaste werkplek en kan niet door meerdere mensen gebruikt worden tenzij het een extra bureau is. Dan is alleen het nadeel dat je toch over moet naar een andere computer en je spullen mee moet nemen.

Stand-up box

Mocht je thuis werken of als werkgever niet willen of kunnen investeren in zit-sta bureaus dan is er de mogelijkheid voor een stand-up box. De stand- up box is een eenvoudig en makkelijk verplaatsbare kartonnen standaard (zie foto). Je kan op de stand-up box eenvoudig je laptop of desktop zetten. Deze stand-up box kun je verplaatsen en op elk gewenst bureau of kast neerzetten, wat prettig is bij flex werkplekken. Deze box is niet in hoogte verstelbaar dus het is wel belangrijk dat de tafel of het kastje waar deze op staat niet te hoog of te laag is. Als je wilt weten of de stand-up box wat voor jou of jouw organisatie is?

Lees hieronder een gebruikerservaring van de stand-up box.

Gebruikerservaring

Felice werkt bij Palet Welzijn als projectleider communicatie. Ze houdt zich bezig met alle in- en externe communicatie uitingen, zowel on- als offline voor de diverse projecten van Palet Welzijn en zit veel tijdens haar werkdag achter haar computer. Palet Welzijn heeft een jaar geleden de stand-up box aangeschaft op het hoofdkantoor om meer staan te promoten. Felice werkt op het hoofdkantoor en ik heb naar haar ervaringen gevraagd over het gebruik van de stand-up box.

De voordelen van de stand-up box

Felice beaamt dat er ongetwijfeld voordelen zijn aan het gebruik van de stand-up box zoals:

 • Meer staan promoot een actievere leefstijl waardoor je lekkerder in je vel voelt
 • Het is beter voor de gewrichten en spieren
 • Het is beter voor de gezondheid en het stress niveau

De nadelen van de stand-up box

Felice geeft ook duidelijk aan dat er nadelen zijn aan het gebruik van de stand-up box.

 • Het is niet praktisch als je op een desktop werkt en je eerst moet uitloggen en dan opnieuw moet inloggen. Ook moet je je spullen meenemen.
 • Je kan je spullen niet kwijt op dezelfde hoogte als de stand-up box. Dat maakt het werken wat lastiger.
 • Als je op een vaste pc werkt kun je geen laptop meenemen. Dan zou er dus een vaste pc op de stand-up box moeten staan.
 • De hoogte van de stand-up box is niet instelbaar waardoor deze niet goed afgesteld is op de lengte van de persoon

“Voor mij moet het stabureau vooral praktisch zijn en geen gedoe opleveren”

Hoe gebruik je het stabureau?

Doordat de stand-up box bij Palet welzijn op een vaste plek staat heeft deze maar één hoogte. Deze hoogte kan dus niet aangepast worden naar ieder zijn wensen. Felice geeft ook aan dat ze niet weet wat de goede houding is om te staan en hoe lang je achter elkaar staat. Je kent het wel dat je een tijdje staat en dan toch op één been wat meer gaat hangen. Dit is niet goed voor je houding waardoor je bijvoorbeeld rugklachten kan ontwikkelen. Tips voor een goede houding en de tijd dat je staat zijn essentieel om goed gebruik te maken van het stabureau. Dit geldt voor de stand-up box maar ook voor ieder ander zit-sta bureau. Een fysio/ergotherapeut zou ingezet kunnen worden om mensen een goede houding aan te leren bij het staan.

“Ik weet eigenlijk niet of ik goed sta en hoelang ik achter elkaar moet staan”

Maak je gebruik van het stabureau?

Felice maakt eigenlijk geen gebruik van het stabureau. De stand-up box is voor haar niet praktisch genoeg om te gaan staan. Ook gunt ze haar zelf de tijd er niet voor om te gaan staan. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt en tijd technisch is de stand-up box niet populair bij Palet Welzijn, ook dient de werkcultuur staan meer te promoten.

Enthousiaste collega’s en leidinggevenden die het goede voorbeeld geven zijn nodig om staan meer te promoten. Staand werken zou verweven moeten worden in de werkcultuur. Een gezondheidsambassadeur binnen de organisatie zou hier een sleutelrol in kunnen spelen.

Conclusie, een stabureau neerzetten als werkgever is niet direct de oplossing dat werknemers meer gaan staan.

“Enthousiasme van collega’s en aandacht van werkgever werkt stimulerend”

Hoe promoot je staan op het werk?

Vaak ben je druk bezig achter je laptop en ga je maar door. Je wilt nog graag even wat afmaken of je moet nog 100 mails sturen waar je maar niet aan toekomt. Hieronder 4 tips om toch van die stoel af te komen voor een onderbreking en te gaan staan.

“Maak het aantrekkelijk om te gaan staan, het moet een feestje zijn!”

4 tips om meer staan te promoten

 1. Een app die je op je pc of telefoon installeert die bijhoudt hoe lang je zit kan helpen. Je krijgt dan actief een seintje om te gaan staan of te bewegen. Dit werkt goed als geheugensteuntje!
 2. Een activiteitenmeter zoals een fitbit geeft niet alleen inzicht in het zitten maar ook of je voldoende beweegt, genoeg stappen zet en voldoende slaapt.
 3. Maak het aantrekkelijk om meer te gaan staan. Promoot door middel van posters en challenges het staan. Geef op deze posters ook een positieve boodschap mee, wat levert meer staan je op? En beloon ook de mensen die meer gaan staan en bewegen. Als je iets kan winnen of verdienen dan zijn mensen extra gemotiveerd. Helaas is vaak de eigen gezondheid niet genoeg motivatie om minder te zitten.
 4. Organiseer een leuke workshop of voorlichting over de voordelen van staan en de diverse mogelijkheden. In deze workshop kun je natuurlijk niet alleen in gaan op meer staan maar ook hoe je nog meer kan bewegen tijdens je werktijd. Denk bijvoorbeeld aan een lunchwandeling of staand vergaderen.

Geef je zelf een schop onder je kont!

Het is wel duidelijk dat minder zitten tijdens werktijd een gewoonte moeten gaan worden. Daarbij moet je natuurlijk vooral jezelf een schop onder de kont geven. Het geeft natuurlijk extra motivatie als je collega’s meedoen en de werkgever/leidinggevende het goede voorbeeld geeft.

Wil jij in jouw organisatie ook een actievere werksfeer, waarbij staan en beweging tijdens werktijd de normaalste zaak van de wereld wordt? Neem dan contact met me op, ik denk graag met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *